_afd6aced-3c75-4ddf-adc2-810979436330

Op zoek naar Investeerders

 
Dan ga je toch gewoon naar de bank? 

Banken hebben in de afgelopen twintig jaar een andere rol gekregen. En van huis uit zijn banken al heel kritisch bij het beschikbaar stellen van kapitaal voor ondernemers. Het is voor banken niet de ambitie die telt, maar de terugbetaalcapaciteit van een ondernemer. Daarom wordt er steeds vaker door bedrijven naar investeerders gezocht, investeerders die bereid zijn om een groter risico te nemen, tegen een potentieel hogere opbrengst. Onervaren ondernemers maar ook hele ervaren ondernemers gaan op zoek naar investeerders. En voor veel ondernemers, ongeacht hun ervaring, is het een onbekend terrein. Voor ons niet.

Als gevolg van de andere rol van banken zijn er veel alternatieve aanbieders van financiering opgekomen de afgelopen jaren. Het voordeel: er valt iets te kiezen. Het nadeel: geen van allen heeft de potentële toegevoegde waarde van een investeerder.  Verstrekking van financiering is ook bij deze nieuwe partijen gebaseerd op terugbetaalcapaciteit, persoonlijke aansprakelijkheid en vaak ook analyse van de transacties op je bankrekening. Dus wellicht dan toch een ander type investeerder? 

 

Waar betaal ik eigenlijk voor bij al die aanbieders van investeerders? 

Als je op zoek bent naar potentiële investeerders en het Internet op gaat, dan kom je nogal wat partijen tegen die aangeven dat ze je aan investeerders kunnen helpen. Niet zelden is het business- en verdienmodel echter gebaseerd op het doorlopen van hun pitchdeck wasstraat, het schrijven van ondernemingsplannen, het aanbieden van trainingen of het zoeken naar kapitaal bij financiële aanbieders die je zelf ook rechtstreeks op het internet had kunnen vinden. Als dat is wat je wil, is het prima. Maar laten we er eens van uitgaan dat je echt een investeerder zoekt!  

 

Maar wat is dan eigenlijk een investeerder? En wat wil zo’n investeerder? 

Een investeerder is iemand die met eigen kapitaal investeert in bedrijven. Dat kan een vermogend persoon zijn die dit incidenteel doet, vooral bij vrienden en familie, maar het kan ook een serie investeerder zijn; een partij die er “zijn werk van heeft gemaakt” om te investeren in meerdere bedrijven. 

Het rationele doel is rendement op geïnvesteerd kapitaal. Maar er zijn ook heel veel investeerders die het gewoon erg leuk vinden om betrokken te zijn bij ondernemers die een mooie business hebben of willen gaan creëren (men heeft immers veel kapitaal beschikbaar om te zoeken naar positieve ervaringen). 

Er zijn zelfs investeerders die uitsluitend geïnteresseerd zijn in bedrijven in nood of juist weer uitsluitend in bedrijven in een andere ondernemingsfase (startend, groeiend, volwassen, overname, internationalisatie enzovoort). 

 

Investeerder gezocht en gevonden?

Als je op zoek bent naar een investeerder (en dat geldt ook voor venture capital en investeringsmaatschappijen) en ermee in contact komt, moet je rekening houden met de volgende belangrijke verschillen tussen partijen die investeren in bedrijven

  • De mate van ervaring van de betreffende investeerder in het doen van bedrijfsinvesteringen;
  • De focus van een investeerder (wat zoekt een investeerder of investeringsmaatschappij in een onderneming…. schaalbaarheid, innovatie, marge, voorsprong, sector, ondernemingsfase)
  • De mate waarin een investeerder bij je bedrijf betrokken wil zijn na de investering;
  • De mate waarin een investeerder of investeringsmaatschappij kennis heeft van jouw sector;
  • De mate waarin een investeerder in staat is om ook de volgende groei investeringen te doen;
  • De professionaliteit van een investeerder (doet een investeerder het alleen of is er een professionele organisatie opgetuigd zoals een investeringsmaatschappij, een family office of een venture capital onderneming);
  • De doelstelling van een investeerder qua termijn waarop het geïnvesteerde kapitaal terug moet komen met rendement (is snel rendement voor een investering gewenst of wil een investeerder de rit uit zitten tot je over x jaar de onderneming gaat verkopen en dan zijn winst maken);
  • De vorm waarin een investeerder bij voorkeur investeert: leningen, aandelenbelangen of een combinatie van die twee (ook wel mezzanine financiering genoemd;
  • De zeggenschap die een investeerder of investeringsmaatschappij in jouw onderneming wenst te hebben;
  • Het type investeerder (informal investor, business angel, investeringsmaatschappijen, venture capital, family office, strategische marktpartij of meer een belegger, enzovoort);
  • Het type mens waar je mee te maken hebt en diens bereidheid om financiële risico’s aan te gaan.
Maar eh… klikt het überhaupt tussen jullie? 

Het is ontzettend belangrijk dat er een goede klik is tussen jou en de investeerder. Daar hebben wij veel ervaring in opgebouwd over de afgelopen vijftien jaar.

Als het niet klikt, al willen beide partijen, maak dan echt hele goeie afspraken over hoe je uit elkaar gaat als in de toekomst blijkt dat gezamenlijk optrekken niet meer gewenst is. Ook daar kunnen we bij helpen. Ga er maar van uit dat investeerders zoals investeringsmaatschappijen, informal investors en andere venture capital verstrekkers heel goed weten wat ze willen. Het kan daarom geen kwaad om je als ondernemer ook goed te laten ondersteunen en adviseren.

Neem maar contact op. 

 

Met vriendelijke groet, 

Rob Berghuis

 

Telefonisch / WhatsApp 

[ Ma t/m Za ]
07.00u – 22.00u
+31 651 552 302
Of dien uw aanvraag hier in 
(binnen 3 werkdagen een afspraak)