Investeren in een Cashew verwerkingsfaciliteit in Oost-Afrika

Nederlandse entiteit, geleid door internationale finance professional

Familiegeleide agrarische onderneming in Tanzania zoekt financiële partners voor het opzetten van een hoogwaardige Cashew verwerkingsfaciliteit. 

De investeringen lopen via een Nederlandse entiteit welke wordt geleid door een internationale finance professional. Hij is woonachtig in Nederland, spreekt vloeiend Engels en Duits en is eerstegraads verbonden met betreffende familie. 

Van het oogsten en exporteren van RCN naar een state-of-the-art productie faciliteit

Door te investeren in een state-of-the-art faciliteit in het land zelf (duurzaam en maatschappelijk verantwoord) kan een veel meer winstgevende business worden opgezet in vergelijking tot louter de export van RCN. 

Betreffende onderneming beoogt 30.000 ton RCN per jaar te verwerken. En gaat vervolgens rechtstreeks (bulkexport) verkopen aan groothandelsbedrijven en notenbranderijen (welke leveren aan de retail in Noord-Amerika Europa). 

Vijfde land ter wereld 

Tanzania is de vijfde verbouwer van Cashew ter wereld, produceert circa 20% van alle cashew in Afrika, maar heeft tegelijkertijd een zeer beperkte verwerkingscapaciteit in eigen land. 

Circa 90% van de in Tanzania geoogste Cashew wordt daarom als ‘raw cashew nut” (RCN) naar het buitenland uitgevoerd om daar verder verwerkt te worden. 

Totale behoefte 21M Euro

De verwachting is dat de totale Cashew markt in 2024 een waarde vertegenwoordigt van bijn 13 MRD USD. 

Duitsland en de USA zijn de belangrijkste consumptielanden. Nederland en Duitsland zijn belangrijke hubs (transit countries) voor de verdere distributie in Europa. 

Betreffende onderneming heeft formele goedkeuring van de Tanzaniaanse regering en voorrang op de benodigde tonnen RCN. Daarnaast is ook Free Zone Status toegekend aan de ondernemingsactiviteiten.  

De onderneming investeert zelf mee en heeft een netwerk van 7.000 boeren. 

De totale investeringsbehoefte bedraagt 21M Euro

  1. 12,6M Euro wordt gefinancierd via bancaire leningen
  2. 1,5M wordt gerealiseerd via internationale subsidies
  3. 2M Euro wordt bijgedragen door de huidige aandeelhouders
  4. Via equity investeerders wordt 5M Euro gezocht

De verwachte IRR bedraagt circa 20%

Interested? Please contact us